Skidorientering är en vintersport som utgör en form av orientering på skidor, det är alltså en kombination av längdåkning och orientering.
Det finns en rad olika klasser av skidorientering, dessa kan vara till exempel sprint, långdistans och stafett. Givetvis delas också varje klass in i olika kategorier, till exempel efter ålder och kön eller i seniorer och juniorer.
Det var vid 1800-talets slut som den första tävlingen i skidorientering organiserades, den gick av stapeln i Sundsvall. Det var dock budkavletävlingen som Skidfrämjandet anordnade år 1900 som innebar att skidorienteringen kunde bryta igenom som tävlingsidrott på riktigt.
Till en början hade skidorienteringstävlingarna långa sträckor och drog ut på tiden, den ovan nämnda budkavlen som Skidfrämjandet organiserade i början av 1900-talet var hela 175 kilometer och vinnartiden blev 28 timmar. Nuförtiden är både sträckorna och vinnartiderna mycket kortare.
Även om modern skidorientering är en stor vintersport och världsmästerskap har hållits ända sedan 1975 så har sporten dock ännu inte blivit en gren i de olympiska spelen.
Skidorientering kan anordnas som individuell-, patrull- och lagtävling samt stafett. Tidpunkten för tävlingen kan vara dag eller natt men också en kombinerad dag- och natt-tävling. Distanserna är sprint, medel, lång eller superlång.
Tävlingstypen kan vara mästerskapstävling, nationell tävling, distriktstävling eller närtävling som ofta riktar sig till alla klubbarna i ett närområde.