En annorlunda form av orientering

By admin, 2015-01-19

Orientering har funnits som en sport i Sverige i över 100 år och på den tiden har det kanske inte gjorts många förändringar på hur sporten i grund och botten går till, men man har dock hittat på sätt att kombinera orientering med andra sporter.

Enligt det Svenska Orienteringsförbundets hemsida finns det tre olika orienteringsgrenar man tävlar i utöver standardformen av orientering:

  • Skidorientering
  • Mountainbikeorientering
  • Precisionsorientering

Varje gren har även olika distanser, de tre vanligaste är lång-, medel- och sprintdistans. Många kanske också är bekant med ordet budkavle som brukar dyka upp i orienteringssammanhang, men det kallas numera för stafett.

Men det finns även andra sätt att variera orientering, något som vi tänkt använda som fokus för denna artikel, och det är en kombination av orientering och poker. Det kan låta underligt till att börja med, men läs bara vidare så kommer det snart stå klart att fallet ej är så.

Innan någon börjar med orienteringen delar man ut en giv åt varje person eller lag, vid varje kontroll därefter finns sedan tre kort, varje gång man kommer till en kontroll har man möjlighet att byta till bättre kort. De man lämnar kan sedan bytas av orienterare som kommer efter. Den som sedan har den bästa handen vid målgång vinner.

Om man har flera olika banlängder med olika antal kontroller kan man även låta alla spela poker med varandra, man kan se det som att de som väljer en längre och jobbigare bana får helt enkelt fler möjligheter att skapa den bästa möjliga handen.

Denna form av pokerorientering har funnit ett antal år, och medan den är kanske inte så välkänd finns det fortfarande folk som gillar tävlingsformen.