Simning – bra helkroppsträning

By Jack Knutsson, 2018-06-01

Simning är en träningsform som många förlitar sig på både för att förbättra konditionen och för träna musklerna. Olika simstilar kan också användas för att fokusera mer på vissa områden.

Utrustningen

För att börja träna bör man skaffa sig en en baddräkt som sitter väldigt formanpassat och ett par simglasögon. En badmössa är också att rekommendera, även om man ganska kort hår då den skyddar håret från kloret i bassängen. Upplever man besvär med vatten i öronen kan man även vilja skaffa ett par hörselskydd anpassade just för simning. Dessa måste man specialbeställa då de är formgjutna efter varje individs hörselgångar.

Simstilar

Frisim är en av de mest allomfattande simstilarna då det tränar armar, rygg, bröst, mage, höfter och lår. När man simmar frisim ska man satsa på att göra stora kraftfulla simtag. Var noga med att armbågen är längst upp i simtaget och för ned handen något snett i vattnet. Handen ska sedan djupt ned i vattnet innan den dras in mot kroppen. Bröstsim är nog den vanligaste simstilen och den man först får lära sig när man går i skolan. Denna simstil tränar båda sidorna av låren, överarmarna, den övre delen av både bröst och rygg samt överarmarna och anklarna. För bättre träning bör man försöka ta lite mindre och snävare simtag än vad man fick lära sig. Fjärilsim är den mest moderna av dagens simsätt och anses vara de jobbigaste. Detta är oftast den simstil man lär sig sist. Fjärilsim tränar mage, bröst, axlar, rygg och stjärt. För att den ska bli lite mindre jobbig är det rekommenderat att inte andras vid varje nytt simtag. På så sätt behöver inte huvudet upp helt över vattenytan. Ryggsim är praktiskt för nybörjaren då man alltid har luftvägarna ovanför vattnet. Men det krävs dock träning att alltid hålla rätt riktning. Denna simstil tränar all lårmuskler samt armar, bröst, höfter och rygg. För bättre träning bör man sparka med hela benet från höften och nedåt. Se också till att sträcka på vristerna.

Sommarsimning

Sommaren är en härlig tid tycker nog de flesta. Speciellt när solen är framme och vattnet börjar bli varmt vid både insjöbad och havsbad. Då kan sommarsimning vara något som passar bra. en del kanske tycker att det kan vara läskigt att simma där man inte ser vad som är inunder. Som tur är så finns det inga stora odjur utan det är riskfritt att simma i svenska vatten. Se till att du håller koll på ett ungefär hur långt du simmar även om det kan vara svårt vid frisim i en sjö.