Så blir du en bra orienterare

Kul att du vill börja med orientering, och grattis! Detta är en sport eller motionsform som passar snart sagt alla – gammal som ung, långsam som snabb. Ett tips är att börja med att kontakta den orienteringsklubb som finns lokalt, så får du hjälp och tips för att komma igång på ett bra sätt. Du kan också få draghjälp av andra intresserade, vilket kan vara viktigt för att orka i början när allting är nytt och kan kännas tungt.

CompassAnnars är det i huvudsak två olika områden som du behöver träna på för att bli en duktig orienterare. Det ena säger sig självt – du behöver träna mycket kondition, inte bara slätlöpning utan även med tanke på backar, skog, stenig mark och träsk – kort sagt oländig och otillgänglig terräng på många olika sätt. Du behöver naturligtvis även proffsig och genomtänkt utrustning, kanske framförallt skor som tål diverse påfrestningar och ändå är snälla och skonsamma mot dina fötter. Det finns många affärer som specialiserar sig på utrustning speciellt för orienterare, så brist på rätt sorts utrustning ska inte behöva vara något problem.

Det andra viktiga området du behöver träna på, förutom konditionsträning, är att kunna läsa en kompass och framför allt kartor och hur de förhåller sig till verkligheten. För att bli en bra orienterare behöver du bli en bra kartläsare och snabbt kunna bilda dig en tredimensionell bild av hur den terräng som kartan avbildar faktiskt ser ut och vilka krav den ställer. Du behöver också kunna läsa och förstå alla symboler på kartan med en snabb blick. Till stor del handlar det förstås om träning och ännu mer träning. Du behöver få in rutinen på att ”se verkligheten framför dig” med bara kartan som material och utgångspunkt. Men du kan också få goda råd och tips om själva den teknik och metod som behövs för att du ska kunna läsa kartan så effektivt som möjligt.