Träning utomhus – tänk på det här

By Peter Karlsson, 2018-08-30

Vädret har varit, milt sagt, kaotiskt den här sommaren. Är det inte stekande hetta är det kvavt och gatorna översvämmas med regn. Men på regnfria kvällar är sommaren ideal för utomhusträning! Vad ska du tänka på innan du ger dig ut för ett träningspass i det vilda?

Skydd och hjälp

Du ska alltid skydda dig mot solen när du är utomhus, den svenska sommaren kan kännas mild (förutom i år!) men solen är stark och du blir lätt solbränd om du spenderar flera timmar utomhus. Använd solskyddskräm och täck över kroppsdelar i den mån du kan. En keps är en perfekt sommaraccessoar som skyddar ögon, skalp och hår.

Ta för vana att ta med plåster, kylbalsam, myggspray och skavsårsplåster när du ska vara borta från hemmet en längre tid. Det finns inget värre än att få skavsår under en långpromenad eller handskas med irriterande myggbett. På apotek online kan du beställa hem första hjälpen-kit och separata artiklar.

Välja kläder

Det är lätt att ta på ett part shorts och ett linne eller sporttop när det är så varmt ute. Men många väljer att träna på morgonen eller kvällen, tider då temperaturen kan svaja. I början av träningen vill du hålla kroppen varm och mjuka upp den inför träningspasset. Med en långärmad tröja och längre byxor håller du värmen bättre om det är en kyligare morgon. När du blir för varm kan du bara ta ett lager.

Tänk på samma sätt när du ska avsluta träningen. Ta på dig en tröja och ett par mjukisbyxor om temperaturen har sjunkit. Avsluta passet med att stretcha i varmare kläder.

Och kom ihåg att det är mörkt på sommaren också, ta för vana att ha en varselväst i träningsbagen. Du kan se bilarna, men utan reflex kommer de inte att se dig!