Orientera i ur och skur – behåll motivationen

By admin, 2015-03-21

Att orientera i Sverige är kanske rent vädermässigt inte alltid en solskenssaga. Regnruskiga sommardagar och mörkgrå höstdagar kan göra att vare sig humör eller motivation ligger på topp. Hur gör man då för att hänga kvar och inte tappa motivationen? Det handlar först och främst om att jobba med den mentala biten där man måste överkommma latheten genom att argumentera för alla fördelar med att träna i ur och skur. Exempelvis ger regn bra syre i luften och att träning i svårt väder är en bra förberedelse för tävlingslopp eftersom man såklart aldrig kan förutspå vädret. Utöver den mentala biten är det även av yttersta vikt att träningen är rolig och motiverande.

Det kanske många bävar inför när det gäller orienteringsträning under sämre väderförhållanden är kylan. I en träningsartikel i Borås Tidning tipsar man om flerskiktsprincipen, vilket handlar om att träna med kläder i flera tunna lager istället för att dra på sig en tjock fodrad tröja, det hjälper kroppen att hålla värmen bättre under träning. På den svenska webbshopen Sportamore hittar man som orienterare ett stort utbud av både praktiska och trendiga träningskläder som fungerar toppen för utomhusträning. Underställströjan Craft Active är ett suveränt exempel på funktionellt plagg att använda under andra klädlager.

Det finns starka argument för att utomhusträning har en positiv effekt på kroppen rent allmänt. Man blir gladare och piggare av att träna ute i rusket och endorfinkicken blir dessutom större av utomhusträning.