Olika grenar inom orientering

By admin, 2015-01-28

Har du tänkt börja med orientering? Även om orienteringslöpning är den vanligaste kan man även prova på andra grenar. Svensk orientering har fyra olika grenar. och de är orienteringslöpning, skidorientering, mountainbikeorientering och precisionsorientering

Orienteringslöpning

Detta är den gren som förknippas med sporten. Utövaren löper i skog och mark för att hitta de utsatta kontrollerna i en viss ordning. Den enda utrustning som behövs är karta och kompass. Det finns en variant på detta och det är nattorientering. Precis som namnet säger så utför man denna gren på natten och utövaren använder en pannlampa som hjälp för att orientera sig i mörkret.

Mountainbikeorientering

För den som gillar att cykla på stigar i skog och mark så är kanske mountainbikeorientering något för dig? Detta är utrustningsmässigt den dyraste grenen inom sporten då du måste ha en bra cykel,

Skidorientering

Som namnet antyder är detta en gren man utför på vintern och på skidor. Ett bra alternativ för den som tycker om att åka skidor då vanlig löpningsorientering blir svårare att utföra när snön har fallit.

Precisionsorientering

I denna gren tävlar alla på lika villkor oavsett ålder, rörelseförmåga eller kön. Banlängden är ganska kort, maxtiden är ganska lång och terrängen lättillgänglig. Vid varje kontroll så finns det upp till fem skärmar. Du ska helt enkelt avgöra vilken skärm som sitter rätt om du jämför med kontrollringen på kartan.