Internationell Orientering

By admin, 2015-08-28

Det internationella orienteringsförbundet är den styrande organisationen för internationella orienteringsevent och har sitt huvudkontor i Helsingfors, Finland.

De styr dock inte bara över orientering till fots, utan även orientering för mountainbike och skidor. In i denna lista faller även precisionsorientering, detta är något av ett specialfall då den först skapades för att tillåta personer med rörelseförhindrande handikapp att även tävla i orientering. Numera så utövas precisionsorientering även av många andra. Vår artikel om skidorientering kan man läsa här.

IOF grundades den 21 maj 1961 i en kongress som hölls i Köpenhamn, Danmark av de nationella orienterings federationerna, Bulgarien, Tjeckoslovakien, Danmark, Väst- och Östtyskland, Finland, Ungern, Norge, Sverige och Schweiz. 1969 representerade IOF 16 länder, varav två var utanför Europa, Kanada och Japan. 1977 blev IFO officiellt igenkänt av den internationella olympiska kommittén.

I nuläget består IOF av av 79 länder, 40 länder i Europa, 5 länder i Nordamerika, 9 länder i Sydamerika, 15 länder i Asien, 8 länder i Afrika och slutligen representerar Australien och Nya Zeeland regionen Oceania.

Det finns många event världen över som IOF arrangerar men det största är nog Världscupen i orientering som hålls varje år i något av medlemsländerna. Den första officiella cupen hölls 1986 men både 1983 och 1984 hölls två inofficiella cuppar. Dock så var det fram till 2004 endast en cup vartannat år, men sedan dess har cupen varit ett årligt event.

Antalet event i varje cup har varierat en del under åren, som minst har det varit 8 event och som mest 17. Dessa tar plats i olika länder runtomkring världen och varje land står oftast värd för mer än ett event.

Trots att det är ett världstäckande event får det sällan uppmärksamheten den förtjänar, men tittar man runt så kanske man kan hitta en sajt som bedömer deltagarnas chanser att vinna.