Orienteringskläder

By admin, 2014-03-14

Det finns olika typer av orientering som kräver olika slags utrustning och kläder. Det gäller att vara rätt klädd om man ska vare ute och springa i flera timmar. Det är faktiskt viktigare än man tror. Fel kläder kan leda till skavsår, utslag eller att man känner sig allmänt obekvämt och orkar därmed inte hålla ut lika länge som man egentligen klarar av.

Vinterorientering

Här gäller det att hålla sig varm men inte klä sig som man skulle ute och bygge en snögubbe. Du ska röra dig mycket och jobbar snabbt upp värmen. Att springa bekvämt under vinterförhållande innebär lager på lagertekniken. Man ska tänka på att inte träna för hårt under vintern. Hård träning görs i varmare förhållande och inomhus. Klädmässigt måste huden få chansen att andas för att du ska vara bekväm under hela rundan. Närmast huden behöver du ett funktionellt material som för fukten bort från kroppen. Ovanpå det kan du bära en varm tröja. Är det blöt eller blåsigt ska du ha på dig en vind- och vattentät jacka. Tänk också på att synas! Välj gärna klädesplagg som har insydda reflexer.

Sommarorientering

Nu behöver du en annan uppsättning. På ett sätt måste den vara anpassad efter vart du bor och tränar. Får din kommun mycket regn under sommarmånaderna är det bra att ha en vattentät jacka i tunt material redo ifall vädret plötsligt blir dåligt. Tränar du mycket i skog och mark ska du ha heltäckande kläder så du inte river dig på buskar. Under tävlingar kan detta vara ett krav så man inte ska smitta varandra om flera personer får skärsår på samma buske. Köp hellånga byxor och en långärmad tröja eller jacka över linne.

Varifrån ska man köpa?

Lokala butiker brukar ha väldigt bra koll på vad man ska ha på sig när man ska sporta. Det är trots allt deras jobb. Du löper dock en risk att behöva betala lite mer än du tror om det inte är en stor kedja. Sedan finns det sidor online som har lika mycket erfarenhet inom sportkläder plus kan de skryta med lite bättre priser och större utbud. Hitta gärna en butik som säljer allt du kan tänka dig att behöva för att orientera. Det underlättar vid köp och skulle problem uppstå vet du vem du ska vända dig till.