I de allra flesta sporter så krävs det att man är bra tränad både styrkemässigt såväl som konditionsmässigt, detta gäller även i orienteringens värld. Här kommer lite tips på hur du ska bära dig åt.
Bland orienterare tycks det finnas något av en myt att man vid styrketräning lägger på sig för mycket muskelmassa för att det ska vara optimalt för orientering. Men detta är just också en myt. Tvärtom så är styrketräning en viktig del av träningen för att bli en bra konditionsidrottare. Förutsatt att styrketräningen sköts på rätt sätt så är en genomtränad och stark kropp grunden till en effektiv och upprätt löpstil som ofta kan bli avgörande i slutet av tävlingarna när du är som tröttast. Man får helt enkelt ut mer av den kondition och syreupptagningsförmåga du har, eftersom du ger kroppen bättre förutsättningar. I övrigt så är bättre styrka i kroppen ett bra sätt att förebygga skador.
Eftersom orientering innefattar mycket löpning så går det förstås att applicera styrketräning anpassad för löpare även på orienteringsträning. Löpning kräver framförallt stabil bål, starka ben och rygg. Huvuddelen av styrketräningen som du utför bör därför inriktas på dessa muskelgrupper, även om du inte får glömma bort övriga muskelgrupper eftersom man kan få ont i kroppen om den är för ojämnt tränad. Dock så är det viktigt att när man tränar för att bli en bra uthållighetsidrottare, att inte träna sig till en alltför stor muskelmassa. Detta gör man genom att inte träna med alltför tunga vikter och hellre göra fler repetitioner.
En övning vi kan rekommendera om du går på gym, som är specifikt för rygg, mage och bålen, är denna träningsmaskin som du kan se här på Gymkompaniet.se hur den fungerar. I övrigt är det lätt styrketräning, gärna med din egen kropp som belastning och som sagt, många reps – upp till 15 stycken med vikter på ungefär 50 % av ditt max. Någon gång då och då så är det dock bra att köra tung styrketräning med 3-5 repetitioner för att förbättra explosiviteten och öka muskelns omfång.