Styrketräning med enkla medel

By admin, 2018-02-14

Du behöver inte bosätta dig på gymmet för att stryketräna. Du behöver inte köpa dyra hantlar eller maskiner för att vara säker på att bli stark och trygg i din egen kropp. Det finns enklare sätt!

Gummiband

En av de mest simpla och billigaste alterantiven är träning med gummiband. Den agerar motstånd och rätt placerat ser gummibandet till att du inte gör övningarna fel. I föregeånde länk kan du hitta flera bra övningar för att gå igenom kroppen med gummiband som redskap.

Gummiband eller minibands, är elestiska och mjuka att använda och kommer i flera motstånd. Om du redan är stark kan det vara bra att skippa nybörjargummibanden: du vill ju utmana kroppen.

För dig som försöker rehabilitera efter en skada kan gummiband också vara ett viktigt hjälpmedel. Tillsammans med en sjukgymnast kan ni ta fram lämpliga övningar som är skonsamma men utmanande för dig och den skadade muskeln/leden. När du tränar med gummiband minskar du risken för felbelastning och kan justera motståndet väldigt enkelt.

Använda din egen kropp

Om du är i nybörjarstadiet av din styrketräning kan du börja med att endast använda din egen kropp som mostånd. Armhävningar, situps, squats och flera andra övningar går lika bra att använda utan redskap. Du avgör själv hur djupt du ska gå och hur många repetitioner du ska göra. Samma övningar som vi länkade till ovan fungerar lika bra utan gummiband.

Tänk på: har du bestämt dig för att styrketräna för första gången gäller det att ta det lugnt och successivt öka belastningen. Det är bättre att köra på svagare motstånd en vecka extra än att öka för fort och drabbas av belastningsskador. De kan nämligen ta lång tid att läka.

När du bara använder kroppen kommer du också undan billigare och har möjlighet att träna nästan överallt. Du kan till och med stå själv i hissen och göra några squats!