Balansera träning och vila

By Jack Knutsson, 2017-06-21

Många behöver träna mer i sina liv, det kan vi nog säga utan att överdriva. Men samtidigt är det lika sant att somliga borde vila mer. För mycket träning med för lite vila mellan passen kan ge minst sagt oönskade resultat.

Känner man igen symptom som att vara trött och öm i musklerna är ju detta för att vi kan tro att de är tecken på ett bra träningspass. Men när dessa känslor håller i sig och kanske även kombineras med sömnbesvär och/eller humörsvängningar är det möjligt att man inte gett kroppen tillräckligt med möjlighet att vila efter de senaste träningspassen. Alla som tränar bör ju vara medveten om att man kan överträna. Gör man detta kan man faktiskt få motsatt resultat och kroppen blir bara svagare och svagare.

Målet med träning är ju att få en superkompensation, men det kräver både träning och vila. Det är dock inte alltid så lätt att veta hur länge en bra viloperiod bör vara. Till att börja med kommer detta bero dels på hur länge man tränade och i vilken intensitet. Men saker som stress, dåliga matvanor och liknande kan göra återhämtningen mindre effektiv och den behöver då bli längre för att man ska nå det önskade resultatet. Har man bara joggat cirka en timme kan det i bästa fall räcka med ett antal timmar för att kroppen ska kunna återhämta sig. Men har man ägnat sig och tung styrketräning i en till en och en halv timme kan man behöva upp till 36 timmar innan man är fullt återhämtad.

Generellt sett behöver man mindre återhämtningstid ju bättre tränad man är, men man kommer alltid att ha en minimumbehov. Vila är inte desamma som sömn eller sängliggande. Det går alldeles utmärkt att ta en dags vila då man fortfarande går omkring som vanligt inne och utomhus. Man kan lika gärna utföra hushållsarbete som att sätta sig vid datorn och spela onlinespel och räkna det som vila. Så länge man bara undviker att sätta stor press på musklerna så fortsätter återhämtningen. Och även om detta borde räcka som anledning till att se till att man faktiskt får in sina viloperioder kan det även tilläggas att man ökar skaderisken om man inte ser till att vila ordentligt. Och blir man skadad kommer man ju missa betydligt mer än bara en eller två dagar av träning.