Hur gör erfarna orienterare? Hur tänker de kring kartläsning? Vid vilka tillfällen stannar de upp och läser kartan? Ja, alla kunniga och erfarna orienterare har säkert sina egna metoder, men vissa tips och goda råd kan nog anses vara generella.
En gedigen grundläggande kunskap om hur man använder kompass och hur man läser kartor och kartsymboler är det första du behöver. Din lokala orienteringsklubb kan säkert hjälpa dig med en kurs om du vill fördjupa dig i kartläsningens symboler och betydelser. Nästa steg handlar om att bli duktig på att ”översätta” kartans information till en tredimensionell bild som du kan använda att faktiskt springa efter. Detta är inte så enkelt. Hur gör proffsen? Mikael Wehlin, framgångsrik orienterare och tidigare landslagsman, använder sig bland annat av metoden att alltid hålla kartan på exakt samma sätt när han läser den, alla kroppsdelar ska hållas precis likadant från gång till gång – allt för att tekniken inte ska bromsa och ta för lång tid, att själva läsningen ska komma i fokus och gå så snabbt som möjligt. Många tar god tid på sig för att läsa in kartan så fort de får tillgång till den – att skaffa sig grundkänslan för den aktuella kartan får ta den tid det tar, det är värt det.
En annan aspekt att fundera över är när kartläsning ”i farten” faller sig naturligt och hindrar dig så lite som möjligt. När du har god sikt eller i övrigt möjlighet att springa obehindrat vill du förstås inte stanna och läsa kartan. Passa på att göra det när du ändå måste springa långsamt, till exempel i en kraftig uppförsbacke eller när sikten är dålig.