Att börja tävlingscykla

By admin, 2016-10-26

Något som är populärt nu på hösten är att ta sig ut i skogen på cykel. Att terrängcykla är både roligt men samtidigt ett riktigt bra träningspass. De flesta cykeltävlingarna hålls under vår och sommar, men varför inte börja träna inför nästa vår redan nu?

För att klara av tävlingarna så krävs det nämligen en del träning, främst för att vänja sig vid att cykla i skog och annan terräng som inte är som en landsväg. Beroende på var du väljer att börja träna så finns det en del saker att tänka på för att cykla så effektivt som möjligt i naturen, att exempelvis anpassa ditt körsätt med det underlag som gäller. Dessutom krävs det även att man har en riktig mountainbike som klarar av de hastiga svängarna och guppen. Det finns många bra företag som säljer just de rätta cyklarna för tävling, så som Cykelkraft, se bara till att vara tydlig med att du faktiskt ska träna för tävling när du ska köpa en cykel så att det blir den bästa möjliga.

När man tävlar i just mountainbike så har banan i regel en variation av platt underlag, kurvor, gupp, andra hinder att ta sig igenom, uppförsbackar samt nedförsbackar. Så det gäller alltså att träna på allt detta. Inte nog med att banorna ofta är utmanande i sig så gäller det ju dessutom att cykla banorna på bra tid för att ens hålla sig kvar i tävlingarna. En viktig punkt som man inte kan tala nog om är hur livsviktigt det är för även de mest erfarna cyklisterna att alltid använda sig av en cykelhjälm. Detta är minst viktigt när det handlar om cykeltävlingar då risken för olyckor är desto större. Så med en bra och passande cykel, en cykelhjälm och ett område där cykelträning är tillåtet så är det bara att köra igång.