Stora orienteringstävlingar

By admin, 2014-01-20

Det finns nuförtiden ett antal stora orienteringstävlingar, både nationellt och internationellt. Den mest kända i Sverige är O-ringen. O-ringen kallades kallad ”5-dagars”, men pågår nu ofta sex eller sju dagar för att någon vilodag ska hinna inkluderas i tävlingsperioden. Det är den största svenska orienteringstävlingen, kanske till och med det största årligen återkommande svenska idrottsevenemanget överhuvudtaget, med vanligtvis bortåt tjugotusen deltagare från Sverige och ofta ca fyrtio andra länder. Tävlingen går av stapeln i juli varje år och har hållits sedan 1965. Platsen för tävlingen varierar från år till år och mycket tid och möda läggs ner på att göra banläggningen så intressant som möjligt.

Större tävlingar

Det finns också många andra stora tävlingar. Mer information om aktuella tävlingar kan du hitta på Svenska Orienteringsförbundets hemsida. Här kan du läsa om sådana spännande tävlingar och evenemang som exempelvis SOW 2014 (Swiss Orienteering Week) och ”Superpåsken”, som innehåller ett antal olika svenska tävlingar i påsk: Stigtomtakavlen, Finspångsorienteringen, Kolmårdskavlen och Kolmårdsmedeln. Andra stora och välkända svenska tävlingar är 25-manna och Tiomilakavlen.

VM

Orienterings-VM anordnas av IOF, International Orienteering Federation – och hålls år 2014 den 5 till 13 juli i Trentino i Italien. Några olika tävlingsklasser som kommer att avgöras är Långdistans, Medeldistans, Sprint samt Stafett. Alla klasser finns för såväl damer som herrar. När tävlingarna drar igång kommer vi att få se många duktiga orienterare och vi hoppas att Sverige kommer att lyckas bra i tävlingarna. Några av Sveriges favoriter är;

  • David Andersson som bland annat tog brons i VM stafett 2011 och guld i VM stafett 2006. 
  • Gustav Bergman som tog brons i medeldistans och silver i VM stafett 2013.
  • Annika Billstam som tog både bron i VM sprint, stafett och långdistans 2012 och silver i VM sprint 2013.

Eftersom det är en bit kvar till VM 2014 finns inga aktuella odds upplagda ännu. Oddsen på dessa tre kommer troligtvis vara ganska låga med tanke på deras tidigare prestationer och vill du tjäna in en slant gäller det att hitta någon nykomling som det ännu inte ligger så högt i rankingen.

År 2016 hålls VM i orientering i Sverige, närmare bestämt i Strömstad-Tanum, och förberedelserna är redan i full gång för att göra även denna tävling minnesvärd för såväl deltagare som åskådare och proffsigt utformad.I anslutning till VM anordnas även mindre tävlingar för orienterare som inte själva håller elitnivå, men som ändå vill vara med och följa VM-orienterarnas framgångar och njuta av att springa i de vackra bergiga omgivningarna i norra Italien. Även andra aktiviteter erbjuds här, som till exempel utflykter till historiska minnesmärken från andra världskriget och vinprovning.