Konditionsträning – en viktig del för orienteraren

By admin, 2014-01-22

Att ha en god grundkondition är en av de mest nödvändiga förutsättningarna för att du ska kunna bli en duktig orienterare. Du behöver både uthållighet och förmåga att kunna springa långt och länge över stock och sten och annan oländig terräng. Tränar du kondition ökar du dessutom syreupptagningsförmågan, lungornas kapacitet, blodcirkulationen och stärker hjärtat, så även den generella hälsan förbättras av att du tränar kondition regelbundet.

Träna hemma

För att träna kondition hemma, även på liten yta, kan du exempelvis göra olika program med intervaller – en mängd olika sådana program finns att hitta om du söker på nätet. Så du kan enkelt hitta ett program som passar just dig och dina förutsättningar och träna upp din kondition hemma.

Träna på gym

Träning på löpband

Om du tränar på gym kan det vara bra att exempelvis träna i långa pass på crosstrainer och löpband, förutom vanlig styrketräning. De flesta sådana maskiner kan programmeras till att ge olika svårighetsgrader under träningen för att simulera exempelvis backar och ojämnt underlag. Detta är viktigt för att förbereda dig för den varierande terräng du kommer att möta när du väl kommer ut i naturen för att orientera på riktigt. Många orienterare tillbringar vintermånaderna med att intensivt träna kondition för att vara på topp när våren kommer och den stora säsongen börjar.

Konditionsträningspass och program av olika intensitet kan erbjudas av din lokala klubb – kontakta dem för mer information!