Internationella Orienteringsförbundet

By admin, 2014-02-15

Orientering har historiskt sett inte varit någon av de mer publikfriande eller publiktillvända sporterna, men olika åtgärder har börjat vidtas för att ändra detta och göra sporten mer populär. Vid sådana tillställningar som VM, som anordnas av IOF, International Orienteering Federation, kan man till exempel satsa på hur resultaten kommer att se ut. Man kan också gå in på spelsidor som Tippat.se för att se om de erbjuder odds – det brukar vara ett säkert kort för att se hur populär en sport är.

På IOF:s hemsida hittar du bland annat regler för de olika kategorierna, information om organisationens anti-doping-regler, uppgifter om aktuella internationella orienteringstävlingar samt orienteringsnyheter från de olika medlemsländerna.

IOF som organisation grundades den 21 maj 1961 i Köpenhamn, vid en kongress som hölls där. Grundande länder var Danmark, Sverige, Bulgarien, Västtyskland, Östtyskland, Tjeckoslovakien, Finland, Ungern, Norge och Schweiz.

Organisationen består nu av 53 stycken fullständiga medlemsländer och 23 stycken associerade medlemsländer (som inte har fullständiga medlemsrättigheter och -skyldigheter). IOF är internationellt styrande organ för orientering, som här indelas i fyra olika kategorier: ”foot orienteering”, ”trail orienteering”, ”mountain bike orienteering” samt ”ski orienteering”. IOF är ansvariga för sportens utveckling internationellt, bland annat genom översikter och vidareutvecklingar av regler, kartor, medicinskt relaterade frågor med mera. Här ingår också framtagande och planering av de ansträngningar som påbörjats för att få fler åskådare till sporten och göra den mer ”tittvänlig” samt intressant för spelare som vill satsa på utkomsten av en viss tävling.

IOF godkändes av internationella olympiska kommittén 1977. Organisationen ger ut ett antal olika publikationer med anknytning till orientering. Några av de största är den årligen återkommande tidskriften ”Orienteering World” som kan beställas från IOF:s hemsida, O-zine samt Scientific Journal of Orienteering som båda kan läsas online på förbundets hemsida. Organisationen styrs internt av ett råd som består av en president, två vice presidenter samt sju övriga medlemmar. Daglig verksamhet sköts av en generalsekreterare som i dagsläget är svensk, Barbro Rönnberg. Sverige har innehaft presidentskapet för IOF hela tre gånger av totalt sju presidenter till dags dato.