Träna som gravid

By Jack Knutsson, 2019-07-17

Kan man träna som gravid, javisst kan man det. Självklart så ska man i samråd med sin barnmorska fråga om hur länge man ska och kan träna. Det kommer en tidpunkt då det är dags att börja varva ner och ta det lugnt innan själva förlossningen.

Var väl förberedd

Till en början så fungerar det att använda sig av sina vanliga träningskläder men allt eftersom magen börja växa så gäller det att skaffa sig de träningsplagg anpassade för en gravidmage. Det finns flertalet gym som har gravidträning på schemat och även bad brukar ha vattengymnastik för gravida. Se efter på din ort vad som erbjuds. Du kanske redan går på ett gym och har koll på vad som gäller där.

Själva träningen

Självklart så kanske du inte kan pressa dig lika hårt som du gjort innan graviditeten. Du kan inte träna under hela din graviditet. På de flesta barnmorskeutbildningar som man frågar hur länge man kan träna säger att du kan fortsätta träna så länge det känns bra och att man ska lyssna på kroppen. Alla är vi olika och det är olika hur graviditeten kommer att vara. Du själv känner dig bäst och hur pass mycket du kan träna.

All träning är bra

Du kan gå snabba promenader, stavgång eller andra former av promenader. Även cykling och aerobics och step-up-träning är saker som man kan ägna sig åt. Hur pass hårt kan man träna då? I vanliga fall så brukar puls vara en bra klocka att gå efter, men som gravid så kan denna vara förhöjd så det kan vara svårt att avgöra. Försök ligg på en nivå när du genomför dina aktiviteter ändå kan prata men dock ansträngt. Som sagt, du känner dig bäst själv och försök att inte pressa allt för hårt.