Orientera på cykel

By admin, 2016-06-15

Om du inte gillar löpning men fortfarande vill vara ute i skog och mark och syssla med orientering kan du göra det i sadeln.

Innan du sätter igång måste du dock hitta rätt cykel. Att cykla i terräng kräver helt andra ramar och däck än stads- eller velodromcykling. Man behöver stötdämpande ramar, däck och sadel som tål flera kilos tryck och som gör cyklingen skönare för dig. Cykelköpet blir lättast om man går genom experter som kan allt som handlar om cykling, både inom professionell och amatörcykling. Kolla också om det finns en cykelorienteringsklubb i din stad och bli medlem. Därigenom får du inte bara lära dig grunderna och chansen att träna i flera olika spår. Du får också gemenskapen med andra orienterar och kan utvecklas som cyklist och orienterare.

Tänk också på att köpa in några tillbehör för att cyklingen ska vara behaglig och lättsam. En liten sadelväska som skruvas fast under sadel håller exempelvis din börs och din telefon torr och säker under åkturen. På styret kan man skruva fast en karthållare för att alltid ha uppsikt över stigarna och riktningen. Sedan borde man så klart ha en hållare för vattenflaskan och alltid vara redo med luftpumpen. Ska man vara bort en längre tur, kanske över hela dagen, behöver man även en ryggsäck med vätska och mat. Proteinkakor mättar snabbt och enkelt, samt så tar de väldigt liten plats vilket är idealt. Det finns speciella väskor med inbyggda vätskepåsar med slangar man kan dra till munnen, men oftast räcker det att ha med sig en extra vattenflaska eller två.